dilluns, 4 d’agost del 2008

Les ruïnes de Castell d'Alaró de titularitat pública


Consell, Ajuntament i Fundació donen per fet que les ruïnes del castell d'Alaró són de titularitat pública.
Les dues administracions i la Fundació Castell d'Alaró esperen rebre la confirmació oficial del Ministeri de Cultura

La vicepresidenta i consellera de Cultura i Patrimoni, Joana Lluïsa Mascaró, el director insular de Patrimoni, Gabriel Cerdà, el batle d'Alaró, Joan Simonet, i el president de la Fundació Castell d'Alaró, Mateu Marcús, han anunciat avui que donen per fet que les ruïnes del castell d’Alaró són de titularitat pública.

Aquesta afirmació s'ha fet pública després que el passat dia 21 de juliol el Ministeri d'Economia i Hisenda, a través de la delegació a les Illes Balears, fes arribar a la Direcció Insular de Patrimoni l'expedient de l'anomenat castell, acompanyat d'un document en el qual s'especifica que el castell d'Alaró «figura afectat des del mes de novembre de 1969 al Ministeri d'Educació i Ciència».

A banda d'aquest escrit, un altre document de l'expedient del castell, signat a Madrid el 30 de novembre de 1968 en dóna més detalls: recull concretament que el castell d'Alaró, «es troba completament ruïnós i tan sols en resten algunes murades, la porta d’entrada al castell i igualment ruïnosa la torre de l'homenatge, que confronta per la dreta, l'esquerra i el fons amb D. Antoni Ordinas Pons».

El mateix document assegura que «aquest castell no compleix cap finalitat al patrimoni de l'Estat, ni és susceptible d'aplicació a serveis públics». Per això, «el Ministeri d'Hisenda, a proposta de la Direcció General de Patrimoni de l'Estat, i d'acord amb el que s'estableix en l'art.115 del Reglament per a l'aplicació de la Llei de patrimoni de l'Estat, ha declarat l'alienabilitat del dit immoble».

Altres escrits de l'expedient del castell, de novembre de 1969, confirmen «l'afectació» del mateix al Ministeri d'Educació i Ciència.

Després d'una revisió exhaustiva de l'expedient d'aquest castell, el Consell de Mallorca, l'Ajuntament d'Alaró i la Fundació Castell d'Alaró donen per fet que les ruïnes del castell són de titularitat pública, malgrat que la Direcció Insular de Patrimoni no ha rebut encara la confirmació oficial del Ministeri de Cultura.

Malgrat això, la carta podria arribar abans del mes de setembre, quan la vicepresidenta i consellera de Cultura i Patrimoni, Joana Lluïsa Mascaró, ha de mantenir una reunió amb el subdirector general de Protecció del Patrimoni Històric del Ministeri de Cultura per parlar d'aquest tema i d’altres relacionats amb el patrimoni a l'illa de Mallorca. Mascaró acudirà a la reunió amb el director general de Cultura, Pere Joan Martorell, i altres representants del Consell de Mallorca.

Durant la roda de premsa, centrada principalment en l'explicació dels tràmits i les gestions realitzades fins ara pel Consell, l'Ajuntament d'Alaró i la Fundació, més a dalt explicades, Mascaró ha posat de manifest «l'esperit de consens, il·lusió i esforç» que es respira entre totes les entitats implicades per donar una solució al castell d'Alaró.

29-07-2008 Consell de Mallorca, Departament de Cultura i Patrimoni

1 comentari:

en combat ha dit...

Qui és l'amo de què?
NI DIOS NI PATRIA NI AMO

ES CASTELL ÉS DE TOTS!

Sr. Propietari:Si vol aparentar tenir molts diners essent el propietari del castell perquè no ho demostra alhora de conservar un castell que de cada dia es sembla més a una ruïna!!!.