dimecres, 14 d’abril del 2010

Retiren el monòlit dedicat a la Legió Condor de l'aeròdrom de Pollença


Diari de Balears 14/04/2009

El Ministeri de Defensa retira el monòlit dedicat als pilots i soldats de l’Alemanya nazi que moriren durant la Guerra Civil, ubicat des de 1938 a l’aeròdrom militar de Pollença.
A pocs dies de celebrar-se el 73è aniversari del bombardeig de la ciutat de Guernica (26 d'abril de 1937), duit a terme per la Legió Còndor, l'Illa es desfà de les darreres petjades que recorden el pas de la força d'intervenció aèria de l'Alemanya nazi a Mallorca. El Ministeri de Defensa ha retirat un monòlit, dedicat als pilots de la Legió Còndor que moriren durant la Guerra Civil espanyola, que des del 25 d'octubre de 1938 era a l'aeròdrom militar del Port de Pollença, zona coneguda també com "la base". Al monument, que ret homenatge a tretze pilots i soldats alemanys que caigueren en combat un vegada que sortiren de la base aèria pollencina, s'hi pot llegir en alemany "Varen caure per la llibertat d'Espanya en la batalla contra els bolxevics".

Memòria històrica
El Ministeri de Defensa ha retirat la pedra commemorativa a instàncies de l'Ajuntament pollencí, que l'estiu del 2008 aprovà per ple una moció presentada per Alternativa Esquerra Unida-Els Verds en la qual se sol·licitava al Govern central llevar el monument feixista, a fi de complir amb la Llei de la memòria històrica. En aquest sentit, Pepe Garcia, portaveu d'Alternativa Esquerra Unida-Els Verds, assegura que "després de trenta anys de democràcia ja és hora d'acabar amb les exaltacions de la Guerra Civil. Els monuments públics han de ser ocasió de trobada i no han de servir per legitimar la violència que es va utilitzar per establir règims totalitaris contraris a la llibertat i a la dignitat dels ciutadans".

A hores d'ara, encara no se sap quina serà la nova ubicació del monòlit, que actualment es troba a les dependències de l'aeròdrom militar del Port de Pollença. Des del Consistori sol·liciten al Govern que aquest sigui traslladat al Museu Històric Militar de les Illes Balears, que és al castell de Sant Carles, i es converteixi així "en un record històric contextualitzat i explicat".

Atacs
La Legió Còndor fou el nom que es donà a la força d'intervenció aèria que Alemanya, aleshores en mans d'Adolf Hitler, envià a Espanya perquè ajudàs el general Franco en la seva ofensiva durant la Guerra Civil. Precisament d'aquesta força aèria sorgí l'esquadró Aufklärung Seas (AS-88), que el 1937 arribà a l'Illa i s'instal·là a la base del Port de Pollença, des d'on feren continus atacs contra la costa catalana i llevantina. Aquest esquadró fou el que enfonsà el 1937 el vaixell danès Edith i dos mercants anglesos, i onze vaixells més durant el 1938.