diumenge, 6 de juliol del 2008

Un barri de pescadors



El Jonquet és un petit barri de la façana marítima de Palma, vinculat tradicionalment a Santa Catalina, però amb una identitat i unes característiques que el fan del tot independent. Conta amb unes peculiars característiques urbanes, en les quals sobresurten els molins tradicionals, malauradament aquests darrers decennis s’ha popularitzat per l’alt nivell de degradació i pel grau de degradació i pel grau de marginació dels seus habitants. Fet que ha provocat que es dugui a terme un procés de reforma però que a dia d’avui no és suficient. Hi ha tota una sèrie de mancances com per exemple la tipologia de les cases, la numeració dels carrers, la infraestructura deficitària i la degradació d’alguns dels seus edificis més emblemàtics etc. i a més a tot això s’ha afegit el greu problema de l’amenaça especuladora.
Volem protegir un barri que també destaca per ser un entorn paisatgístic i pintoresc. Ja en el s.XIX viatges romàntics i els visitants conjunturals que anaven arribant a Palma admiraven i enaltien els seus molins, recordem la imatge dels molins d’es Jonquet com a postal en temps dels boom turístic, però a finals del s.XX els turistes han hagut de patir les estridències del ciment i la degradació que es desprèn del barri actual.
Considerem que tot i esser un barri petit, hi ha un nombre considerable d’edificis que mantenen un caràcter que mereix esser conservat. Tant els molins com alguns dels edificis construïts al final del segle XIX fan que tot el barri meresqui un grau d’atenció patrimonial rellevant.