dimecres, 25 de juny del 2008

Els molins de la barriada d'Es Jonquet



En tota l’illa s’han catalogat un total de 3.308 molins, distribuïts en 46 municipis de l’illa, dels quals a Palma n’hi ha uns 1.184 molins, del quals 1.112 són
aiguaders i 72 són molins fariners. A Palma hi havia dos Molinars, el Molinar de Llevant, del qual encara subsisteix el nom, i el Molinar de Santa Caterina,
que comprenia els molins de "Sa Feixina" i des “Jonquet". A la visita realitzarem un itinerari per la barriada del Jonquet on podrem observar els 5 molins
fariners que encara es conserven i la ubicació de dos molins que ja no existeixen.
1. Molí d’en Garleta
2. Molí del Nom de Déu
3. Molí d'en Toni Trossos (no existeix)
4. Molí d’en Carreres
5. Molí de Sa Garriguera
6. Molí d’en Celos
7. Molí d’en Moll (no existeix)

CARACTERÍSTIQUES DELS MOLINS DES JONQUET:
1. El molí d’en Garleta
Cap al 1881 ja tenia aquest nom. Durant la primera meitat del segle XX l’industrial català Ignasi Figuerola s’hi va fer al costat una casa senyorial que al 1952 la convertí en “la Residencia de los Molinos”. El molí va estar habitat pel seu propietari, Gaspar Flexes i Balaguer "Garleta”, de llarga nissaga de moliners, fins que el 1993 l’Ajuntament de Palma el va adquirir i a l’any 2005 l’obre com a museu per donar aconèixer la importància dels molins tradicionals mallorquins.
2. El molí del Nom de Déu
Utilitzat com a habitatge i magatzem, es trobava en un lamentable estat de conservació fins que al 1987 va ser adquirit per l’Ajuntament de Palma, que el va rehabilitar i convertir en Centre Cultural.
3. El molí d’enToni Trossos
Ha desaparegut però es té constància que l’any 1831 encara existia.
Apareix en un plànol de la ciutat on es veuen els set molins des Jonquet i era l’únic que no tenia antenes. El 1851 Palma fou sacsejada per un terratrèmol que tal vegada hauria motivat que s’enderrocàs per l’estat en què hauria quedat. Actualment les construccions que hi queden, propietat de l’Ajuntament, han estat rehabilitades i s’utilitzen com a seu per a l’associació de veïns.
4. El Molí d’en Carreres
Es té constància que el 1840 i 1842 Martí Bestard n’era el propietari. El 1967 es va convertir en la sala de festes El Molino i de llavors ençà ha tingut aquesta funció. Avui en dia s’hi troba ubicada la discoteca Art Deco.
5. El molí de Sa Garriguera
Se sap que devers el 1930 hi vivia “sa Garriguera” i després fou del seu fill Pep que pasturava cabres per sa Feixina i la vall de sa Riera. Posteriorment s’habilità com a sala de festes. Avui en dia presenta un estat precari.
6. El molí d’en Celos
Devers l’any 1860 ja tenia aquest nom. El 1931 el Foment de Turisme el llogà al seu propietari i amb l’ajut de l’Ajuntament es restaurà col•locant-li les antenes i el capell. El 1950 es rodà a Mallorca la pel•lícula Black Jack i el 1952 el molí es convertí en el famós cabaret Jack el Negro. Posteriorment el molí s’habilità com a sala de festes. Avui en dia presenta un estat precari
7. El molí d’en Moll
Actualment no existeix. El 1860 ja només s’hi molien teules i rajoles velles per fer almangra. L’any 1866 ja no tenia antenes ni capell. Habitat fins l’any 1965, va ser desallotjat per raons de seguretat. El dia 19 de novembre de 1975, va ser destruït.