dimecres, 16 de desembre del 2009

Es Jonquet ja és BIC!

Declaració de BIC del barri des Jonquet (31.07.2009) Consell de Mallorca

El nucli ciutadà de Palma ha estat declarat Bé d'Interés Cultural amb categoria de Conjunt Històric

La Comissió Tècnica d'Urbanisme i Patrimoni Històric ha aprovat la declaració com a BIC amb categoria de conjunt històric del barri ciutadà des Jonquet a Palma.

Des del principi del mes de gener de 2008, han estat fins a set les entitats i les associacions que han sol·licitat al departament de Cultura i Patrimoni la protecció d'aquest emblemàtic barri de Palma, que té l'origen al segle XIV i que se situa entre el barri de Santa Catalina, fins a l'avinguda de l'Argentina i el Puig de Sant Pere, confronta per ponent amb el carrer de Monsenyor Palmer i el barri de Son Armadans, i pel sud amb el passeig Marítim (Avinguda de Gabriel Roca) i el mar.

Entre aquestes entitats es troben el Grup d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa (GOB), l'Associació de veïnats Es Jonquet, l'Associació per a la Revitalització dels Centres antics (ARCA), l'Associació de veïns es Molí des Rafal-Vivero, la "Asociación ecuatoriana Sucre", l'Associació “Sa Manxeta” de Son Espanyolet, l'Associació de Veïns del Puig de Sant Pere i la Plataforma Salvem Es Jonquet.

La declaració de conjunt històric des Jonquet comporta el reconeixement i la voluntat de protegir-ne l'estat com a un barri definit per unes característiques urbanístiques i constructives que li han conferit i atorgat una significació especial dins el conjunt de Palma.

Aquesta voluntat de preservar les característiques d'un barri com es Jonquet respon a l'aplicació de la nova dinàmica de la doctrina del patrimoni cultural, que ha superat la concepció de monumentalitat i de ciutats històriques per a valorar, com a part integrant del patrimoni cultural, l'arquitectura tradicional, els barris populars, l'arquitectura industrial, etc.

El fet que es Jonquet compti amb el màxim grau de protecció implica únicament que qualsevol tipus d'intervenció haurà de comptar amb l'autorització prèvia de la Comissió de Patrimoni Històric, fins que l'Ajuntament de Palma redacti un Pla especial per a l'àmbit declarat. En cap cas, significa una eliminació taxativa de llicències d'obra, però sí que, d'ara en endavant, aquestes es controlaran més detalladament perquè el barri conservi els trets més significatius. Serà el Ple del Consell de Mallorca el que atorgarà el màxim grau de protecció a l'emblemàtica barriada de Palma.