dijous, 25 de setembre del 2008

Exposició: Preses de Franco


Aprofitant els meus últims dies a València vaig passar a vore l'exposició que hi ha a l'edifici de la Nau sobre les preses en temps de Franco. Vos la recomene de bon grat, a través d'aquelles fotografies i videos t'endisa en la vida d'aquelles dones que van patir severament la represió franquista, per ser dones i roges. Protagonistes anònimes d'un temps que va sentenciar la història contemporànea del nostre xicotet país.
Una generació de dones que van plantar cara al feixisme i al patriarcat, moltes d'elles van deixar anys de la seua vida a les presons, d'altres, en canvi, els va anar la vida per defensar no sols uns ideals sino un forma d'entendre el món.
Teniu fins el dia 5 d'octubre per a visitar-la, no se´n penedireu.
Foto dels fills i filles de les recluses.

dijous, 18 de setembre del 2008

Digitalització del Llibre dels Fets de Jaume I




El projecte de digitalització l'han portat a terme diferents universitats del país
Experts de les universitats de Barcelona, Girona, Rovira i Virgili i València han digitalitzat l'edició més antiga de 'El llibre dels fets', escrit pel bon rei en Jaume (1208-1276) pocs anys abans de morir. Trobada al monestir de Poblet i guardada a la Universitat de Barcelona, data del 1343. Els fragments més significatius d’aquesta digitalització es poden llegir al portal de Recerca en Acció, on s’acabaran de publicar a mitjan novembre.

Aquesta publicació a la web forma part de la celebració del vuit-centè aniversari del naixement del monarca.

L'obra, un relat autobiogràfic de Jaume I, detalla alguns esdeveniments cabdals de la història del país i fa un retrat dels costums de la societat i de la vida de l'època.

L'internauta té l’opció de llegir-ne el text antic o la versió moderna que n'ha fet Josep M. Pujol i, encara, la d’escoltar-lo. També té a disposició els comentaris que han escrit per al cas un seguit d'experts en l'obra. Per passar full, el lector s’ha de servir del ratolí.

Wilaweb 18/setembre/2008

dijous, 11 de setembre del 2008

Jaume I


12 de setembre Diada a Mallorca